Alegeri Consiliul Economic și Social
Consiliul Economic şi Social este un organism cu rol consultativ în ceea ce privește stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale la nivel naţional şi este cheia pentru realizarea, promovarea şi dezvoltarea dialogului și a solidarităţii sociale. Membrii Consiliului au printre atribuții analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului și proiectele de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare. Tot membrii CES sunt responsabili și de semnalarea către Guvern și Parlament a unor fenomene sociale și economice care trebuie să ajungă pe agenda pentru a fi întâmpinate de propuneri de acte normative. Nu în ultimul rând, acest Consiliu are un rol activ în analizarea stărilor conflictuale la nivel național sau în sector și propun modalități pentru a le soluționa, conduce analize și studii privind realitatea economică și socială din România și contribuie la implementarea de strategii, programe și standarde în ceea ce privește dialogul social.
Este esențial să marcăm faptul că anul 2020 este cu atât mai important pentru societatea civilă cu cât este pentru prima dată când conducerea Comitetului Economic și Social ajunge, prin rotație, să fie asigurată de unul din cei 15 reprezentanți al sectorului în acest organism. Este un moment în care sectorul ONG din România are șansa de a demonstra din nou gradul ridicat de profesionalism și competențele sale la cel mai înalt nivel.
Organizații din domeniul sănătate, educație și tineri
Descriere:
Dr. Teodor Cristian Blidaru este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, cu o bogată experiență în domeniile Sănătate, Educație, Tineret, dovedită de extinsă sa activitate de reprezentare și voluntariat. Teodor a fost Delegat de Tineret al României la ONU și primul delegat de tineret la OMS. Înainte de a deveni delegat, el a fost implicat în reprezentarea studenților din domeniul sănătății la nivel local, național și internațional, având numeroase realizări precum sprijinirea proceselor legislative, campanii și proiecte naționale pe tema educației și sănătății publice, realizarea Alianței Studenților în Domeniul Sănătății, rezoluții ale studenților. Teodor activează, de asemenea, în numeroase ONG-uri, precum Global Shapers Bucharest Hub, Rotaract Club, Generația România Sănătoasă 2035 și a ocupat diverse poziții în cadrul Consiliului Național al Elevilor.
Funcție:
Fost PreședinteActivitate profesională:
2019-2020: Delegat de Tineret al României la ONU
2020: Viziere.ro - Co-Inițiator
2019 - prezent: Global Shapers Bucharest Hub - Membru
2019 - Delegat de Tineret al României la OMS (Program Pilot)
2018 - prezent: Asociația Generația România Sănătoasă 2035 - Vicepreședinte
2018 - 2019: Liaison Officer to Student Organizations - International Federation of Medical Students Associations
2018 - 2020: Student Evaluator ARACIS
2018 - 2020: Centrul de Simulare Medicală LifeSIM - Coordonator Proiect
2018 - 2019: Management Team - Informal Forum of International Student Organizations
2017 - 2018: Societatea Studenților în Medicină din București -Președinte
2017 - 2019: Federația Asociațiilor în Medicină din România - Președinte
2017 - 2018: Președinte și Fondator - Rotaract Club București Levant
2016 - 2020: Diverse poziții în echipe de proiect ale UMF Carol Davila
2014 - 2020: Reprezentant al studenților - Consiliul Facultății, Senatul Universitar, Comisia de Etică, Consiliul de Administrație, Biroul Electoral Universitar
2013 - 2014: Consiliul Național al Elevilor - Vicepreședinte
Studii:
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București - Facultatea de Medicină (Doctor Medic)
Universidad de Chile, Santiago, Chile - Schimb de experiență 2017 (Cercetare)
Universitas Pelita Harapan, Jakarta, Indonesia - Schimb de experiență 2016 (Cercetare)
Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” Rm. Vâlcea (Studii preuniversitare)
Asahikawa Ryukoku High School, Asahikawa, Japonia - Schimb de experiență 2011/2012
Care sunt principalele obiective pe care ți le propui dacă vei obține un loc în Comitetul Economic și Social?
1. Informarea constantă a organizațiilor din domeniile educație, tineret, sănătate
1.1. Realizarea de canale de comunicare cu organizațiile interesate, prin email și rețele de socializare;
1.2. Informarea bilunară, prin rapoarte, a organizațiilor din domeniul reprezentat cu privire la inițiativele legislative discutate sau care urmează să fie discutate în cadrul CES;
1.3. Realizarea unei baze de date online pentru a centraliza proiectele legislative, în vederea unei mai ușoare urmăriri a procesului legislativ și a avizelor din partea CES.
2. Consultarea organizațiilor din domeniile reprezentate cu privire la inițiative legislative relevante pentru acestea
2.1. Propunerea de grupuri de lucru cu reprezentanți din diverse ONG-uri relevante pentru o anumită inițiativă legislativă, cu scopul realizării de propuneri;
2.2. Participarea la evenimente fizice sau online, cu privire la temele abordate de proiecte legislative, în vederea consultării unei comunități cât mai extinse;
Care sunt cele mai relevante momente din experiența ta care te recomandă pentru a ocupa un loc in Comitetul Economic și Social?
În completarea activității profesionale prezentate mai sus, acestea sunt o serie de experiențe relevante în contextul acestei candidaturi:
-Propunerea de amendamente privind L447/2019 pentru modificarea OG 18/2009. Acestea au fost acceptate și această lege a dus la deblocarea crizei examenului de rezidențiat din 2019;
-Contribuția adusă la promovarea și implementarea L15/2016 privind prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun, precum și propuneri în cadrul altor proiecte legislative din domeniul sănătății publice (vaccinare, educația sanitară);
-Coordonarea procesului de realizare a rezoluției studenților, document asumat de candidații pentru poziția de Rector al UMF Carol Davila;
-Consultarea tinerilor și realizarea a trei evenimente și a unei intervenții în plen în numele României, la Organizația Națiunilor Unite;
-Realizarea unui studiu având tema importanței organizațiilor de pacienți în contextul sistemului de sănătate din România.
Numele organizației: SOCIETATEA STUDENȚILOR ÎN MEDICINĂ DIN BUCUREȘTI (SSMB)
Scurta descriere:
Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) este o organizație studențească, independentă, non-politică și non-guvernamentală ce reprezintă studenții mediciniști bucureșteni. Este oficial recunoscută ca atare de către autoritățile guvernamentale locale, regionale și centrale, precum și de alte organizații și instituții naționale și internaționale.
Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) a fost înființată la 13 ianuarie 1875, la 6 ani de la întemeierea Facultății de Medicină din București, inițiativa pornind din necesitatea și dorința studenților de a se manifesta științific într-un cadru organizat, în contextul unei perioade în care accesul către cărțile și revistele medicale ale vremii, necesare studenților, era îngreunat de slaba dezvoltare a bibliotecilor care nu puneau la dispoziție ultimele publicații din domeniul medical.
Odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial, activitatea Societății este suspendată și va fi reluată la 1 ianuarie 1990. În 1991, SSMB devine Membru Fondator al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și prin intermediul FASMR, este membru IFMSA - International Federation of Medical Students' Associations. Prin activitatea în FASMR, contribuie la adoptarea unor poziții naționale a tuturor studenților mediciniști în legătură cu situații ce ne privesc direct, poziții ce sunt ulterior transmise Ministerului Sănătății în vederea soluționării acestor probleme.
Asociația este din nou înregistrată în Registrul Național al Fundațiilor și Asociaților la data de 20.06.2006.
SSMB este structură reprezentativă pentru studenți la nivelul facultății de medicină al Universității de Medicină și Farmacie ''Carol Davila" din București. În fiecare an, societatea se asigură de bunul demers al procesului de selecție al reprezentanților de serie și al reprezentanților în Consiliul Facultății și Senat. SSMB se implică în mod activ în respectarea drepturilor studențești și prevederilor menționate în COD/ORD 3666-2012, LEN 1/2011, Carta Universitară, Regulamentul de Activitate Profesională, indicii ARACIS. În același timp, prin intermediul membrilor săi, societatea se implică activ atât în dezvoltarea calității academice, cât și în promovarea conceptului de învățământ centrat pe student.
Începând cu 01.10.2020, SSMB este membru în cadrul Consiliului Național pentru Tineret (CNPT) 2020-2022, în subcomisia ”ONG-uri din domeniul sănătății”.
În prezent, Societatea continuă să vină în sprijinul studenților mediciniști în ceea ce înseamnă activitatea științifică, dar totodată, este implicată în toate problemele de sănătate publică existente în România.
Județ: Bucuresti
Localitate: Bucuresti