Alegeri Consiliul Economic și Social

Consiliul Economic şi Social este un organism cu rol consultativ în ceea ce privește stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale la nivel naţional şi este cheia pentru realizarea, promovarea şi dezvoltarea dialogului și a solidarităţii sociale. Membrii Consiliului au printre atribuții analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului și proiectele de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare. Tot membrii CES sunt responsabili și de semnalarea către Guvern și Parlament a unor fenomene sociale și economice care trebuie să ajungă pe agenda pentru a fi întâmpinate de propuneri de acte normative. Nu în ultimul rând, acest Consiliu are un rol activ în analizarea stărilor conflictuale la nivel național sau în sector și propun modalități pentru a le soluționa, conduce analize și studii privind realitatea economică și socială din România și contribuie la implementarea de strategii, programe și standarde în ceea ce privește dialogul social.

Este esențial să marcăm faptul că anul 2020 este cu atât mai important pentru societatea civilă cu cât este pentru prima dată când conducerea Comitetului Economic și Social ajunge, prin rotație, să fie asigurată de unul din cei 15 reprezentanți al sectorului în acest organism. Este un moment în care sectorul ONG din România are șansa de a demonstra din nou gradul ridicat de profesionalism și competențele sale la cel mai înalt nivel.

Regulament CES Rezultate finale CES
Sectiune: Organizații din domeniul social

Organizații din domeniul social

Georgeta Bucur
Asociatia Down Plus Bucuresti
Asociatia Down Plus Bucuresti
Sectiune: Organizații din domeniul social
Status candidat: Acceptat

Descriere:

Sunt Georgeta Bucur, Fondatoare si Presedinta a Asociatiei Down Plus Bucuresti și imi depun candidatura la alegerea reprezentantilor societatii civile pentru Consiliul Economic si Social, pentru sectiunea Organizatiilor din domeniul social, din dorinta de a reprezenta segmentul dizabilitatii si, in mod special, pe cel al persoanelor cu sindrom Down.

Informații generale

Funcție:

Presedinte

Activitate profesională:

Inca din anul 2014 ma ocup de organizarea de activitati cultural-sportive zilnice pentru cei 50 de beneficiari ai asociatiei. Mai mult decat atat, anual ma ocup de organizarea unora dintre cele mai mari evenimente nationale dedicate persoanelor cu dizabilitati si, in mod special, cu sindrom Down. Printre acestea se pot enumera: evenimentele anuale dedicate Zilei Mondiale a Persoanelor cu Sindrom Down (peste 400 de participanti anual), editiile anuale "Together for better", editiile anuale "Busteni, dragostea mea", concursul anual de gimnastica pe aparate "Gimnasti speciali, campioni municipali", concursul de inot "Swimming together", prezentarea de moda heART COUTURE (prima prezentare de moda din lume la care modelele si artistii au fost chiar persoane cu sindrom Down), prezentareade moda Monochrome (la care designerii, modelele si artistii au fost persoane cu dizabilitati care si-au creat singure tinutele) si multe alte activitati si evenimente locale, nationale si internationale.

In plus, in calitate de reprezentanta a asociatiei particip constant la proiecte internationale ce au in vedere imbunatatirea stilului de viata si incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati.

Mai mult decat atat, in acest moment, alaturi de alte ONG-uri de profil ma ocup de infiintarea Federatiei Down Romania, pentru a reprezenta segmentul sindromului Down la nivel national si international.

Studii:

Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" Bucuresti

Q&A

Care sunt principalele obiective pe care ți le propui dacă vei obține un loc în Comitetul Economic și Social?

Prin obtinerea unui loc in Comitetul Economic si Social imi doresc sa dau o voce segmentului dizabilitatii, sa fiu agentul care vorbeste in numele nevoilor lor, dar si a lucrurilor pe care le pot realiza cu atata pricepere. Cu alte cuvinte, imi doresc realizarea unor segmente distincte dedicate dizabilitatii in fiecare domeniu in parte. In lista de obiective se enumera modificari legislative, financiare, educationale si chiar culturale. Persoanele cu dizabilitati detin un potential imens de dezvoltare care trebuie fructificat pentru includerea aspectului de normalitate in viata lor.

Care considerați că ar trebui să fie cele mai importante puncte de pe agenda domeniului pentru care aplicați?

In segmentul dizabilitatii, cele mai importante si urgente modificari care trebuie realizate sunt cele la nivel legislativ, precum si cel al introducerii de departamente distincte intre persoanele cu dizabilitati fizice si persoanele cu dizabilitati intelectuale.

Care sunt cele mai relevante momente din experiența ta care te recomandă pentru a ocupa un loc in Comitetul Economic și Social?

In primul rand, inca de la infiintarea asociatiei mentin permanent legatura atat cu celelalte organizatii de profil din intreaga tara, cat si cu specialisti care cauta si identifica in mod constant noi modalitati prin care persoanele cu dizabilitati pot evolua. In acest mod, sunt in permanenta la curent cu tot ceea ce se intampla la nivel national pe segmentul dizabilitatii, dar ma implic si in ceea ce inseamna implementarea unor noi modalitati si procedee prin care contribuim la dezvoltarea lor.

In al doilea rand, organizarea tuturor activitatilor si a evenimentelor de la nivel national si international mi-au demonstrat, de-a lungul timpului, ca pot lucra cu cantitati mari de informatie, ca pot gestiona un numar ridicat de persoane si ca pot reactiona bine sub situatii de stres si de presiune. Dorinta de a schimba ceva ma motiveaza in permanenta.

Organizație

Numele organizației: Asociatia Down Plus Bucuresti

Scurta descriere:

Asociatia Down Plus Bucuresti a fost infiintata in anul 2014 si are ca scop crearea de conditii favorabile incluziunii in societate a persoanelor cu Sindrom Down, cat si imbunatatirea stilului lor de viata, prin desfasurarea unor activitati cat mai diversificate. Asociatia desfasoara activitati in fiecare zi a saptamanii pentru a le face beneficiarilor un program cat mai diversificat, pentru a-i mentine ocupati si pentru a preveni cele doua mari predispozitii: depresia (cel mai des intalnita la persoanele cu dizabilitati care au terminat studiile) si obezitatea (care se manifesta in lipsa miscarii). Programul saptamanal inseamna cursuri de dans, inot, baschet, gimnastica, fotbal (iarna se practica ski-ul), ore de terapie ocupationala (logopedie, ergoterapie, ludoterapie, confectionarea de diferite obiecte, pictarea lor, modelarea, decorarea) si activitati culturale recreative (iesiri periodice la teatru, la circ, la diferite spectacole). De asemenea, in paralel cu acestea, organizam concursuri, festivaluri si evenimente culturale si sportive, pentru a le permite beneficiarilor sa puna in valoare ceea ce au invatat si sa simta ca aduc o contributie societatii.

Județ: Bucuresti

Localitate: Bucuresti