Alegeri Consiliul Economic și Social

Consiliul Economic şi Social este un organism cu rol consultativ în ceea ce privește stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale la nivel naţional şi este cheia pentru realizarea, promovarea şi dezvoltarea dialogului și a solidarităţii sociale. Membrii Consiliului au printre atribuții analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului și proiectele de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare. Tot membrii CES sunt responsabili și de semnalarea către Guvern și Parlament a unor fenomene sociale și economice care trebuie să ajungă pe agenda pentru a fi întâmpinate de propuneri de acte normative. Nu în ultimul rând, acest Consiliu are un rol activ în analizarea stărilor conflictuale la nivel național sau în sector și propun modalități pentru a le soluționa, conduce analize și studii privind realitatea economică și socială din România și contribuie la implementarea de strategii, programe și standarde în ceea ce privește dialogul social.

Este esențial să marcăm faptul că anul 2020 este cu atât mai important pentru societatea civilă cu cât este pentru prima dată când conducerea Comitetului Economic și Social ajunge, prin rotație, să fie asigurată de unul din cei 15 reprezentanți al sectorului în acest organism. Este un moment în care sectorul ONG din România are șansa de a demonstra din nou gradul ridicat de profesionalism și competențele sale la cel mai înalt nivel.

Regulament CES Rezultate finale CES
Sectiune: Organizații pentru protecţia drepturilor omului

Organizații pentru protecţia drepturilor omului

Diana Filimon
Asociația „Apulum Forum”
Asociația „Apulum Forum”
Sectiune: Organizații pentru protecţia drepturilor omului
Status candidat: Acceptat

Descriere:

Filolog la bază, om de comunicare prin experiență și activistă din ambiția de a pune umărul în schimbarea în bine a țării în care a ales să trăiască, Diana este fondatoare și președintă a Asociației Forum Apulum, un ONG civic creat la firul ierbii în Alba Iulia, în 2017, care caută să dea voce cât mai multor oameni diverși din țară și să îi ajute să devină viitori lideri formali sau informali ai comunităților lor.
Diana este și lideră a comunității DIgital Communication Network din România, implicată în proiecte la nivel internațional de promovare a democrației, a toleranței și a drepturilor și libertăților oamenilor, alături de activiști din toată lumea. La nivel european, din acest an este una dintre vocile care formează FundAction, o comunitate de peste 250 de activiști de pe continent, care activează în domenii diverse, sub același scop al promovării democrației și libertății.

Informații generale

Funcție:

Președintă

Activitate profesională:

Diana Filimon este președintă și membră fondatoare a asociației Forum Apulum, unde se ocupă de coordonarea proiectelor din 2017. În cadrul rețelei internaționale de activiști Digital Communication Network este manager de proiecte care acoperă mai multe țări, iar în comunitatea din România se ocupă de organizare, coordonare și comunicare. În cadrul FundAction, rețea de 250 de activiști din Europa, se ocupă de construirea comunităților și comunicarea activităților lor prin diverse proiecte.
Cu o experiență de 13 ani ca om de comunicare în zona privată, Diana are în spate și experiență în cadrul Instituției Prefectului Județul Alba în coordonarea proiectelor și supervizarea Direcțiilor din subordine (Tineret, Sport, Cultură și Educație), precum și intersectări constante cu jurnalismul, fie ca reporter în timpul facultății, fie ca și contribuitoare ocazională către Ziare.com, Decât o revistă și Revista 22.

Studii:

2001-2005 - Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia - Limba și literatura română - limba și literatura engleză (licență)

Q&A

Care sunt principalele obiective pe care ți le propui dacă vei obține un loc în Comitetul Economic și Social?

1. Creșterea gradului de transparentizare a măsurilor propuse de autorități (legi, OG, OUG, HG și altele), în special cele referitoare la relația cu societatea civilă și întărirea colaborării cu organizații non-guvernamentale din domeniul civic.

2. Promovarea drepturilor civile pentru toți cetățenii, indiferent de gen, etnie, afiliere religioasă sau orientare sexuală.

3. Elaborarea unor măsuri pentru a facilita integrarea în educația de masă a unor cunoștințe, abilități și atitudini privind drepturile omului și drepturile civile

Care considerați că ar trebui să fie cele mai importante puncte de pe agenda domeniului pentru care aplicați?

Considerăm o prioritate toate măsurile care promovează egalitatea în drepturi pentru toți cetățenii și combat activ discriminarea - atât din partea autorităților cât și din partea cetățenilor majoritari. În mod special, considerăm că educația de masă obligatorie trebuie să ia mai multe măsuri pentru a facilita integrarea în conținuturile existente ale unor cunoștințe despre importanța drepturilor civile și pentru a contura obiective concrete privind atitudini care să favorizeze toleranța.
Experiența altor state europene ne arată că fenomenul discriminării evoluează insidios și devine evident când este deja târziu - în urma unor conflicte violente și când convingerile discriminatorii devin de neclintit.

Care sunt cele mai relevante momente din experiența ta care te recomandă pentru a ocupa un loc in Comitetul Economic și Social?

Pornind de la zero o organizație non guvernamentală într-un oraș de provincie, cu oameni din domenii variate, dar dispuși să schimbe lucruri, am avut oportunitatea atât de a o conecta la realitatea României din afara orașelor mari, cât și să creez conexiuni cu alte asociații care să completeze munca noastră. Astfel că aduc o perspectivă diferită, proaspătă, de la firul ierbii, din localități care nu se mișcă cu aceeași viteză precum restul țării și care formează o majoritate mai puțin auzită.

Ca parte a comunității Digital Communication Network și a FundAction și coordonatoare de proiecte în cadrul lor, sunt în permanent contact cu activiști din toată lumea, care luptă constant pentru a găsi soluții și idei pentru respectarea democrației, drepturilor omului și a libertății, idei care pot fi aduse în CES pentru a ajuta și mai mult cetățenii și societatea civilă din România.

Organizație

Numele organizației: Asociația „Apulum Forum”

Scurta descriere:

Asociația „Apulum Forum” a luat naștere după protestele din 2017. Atunci a devenit clar că implicarea civică reprezintă soluția pe termen lung. Cultivarea unui spirit civic, am considerat, trebuie să înceapă cu proiecte care pot ajuta cetățenii să fie mai implicați și mai informați. Ne considerăm o organizație care crează proiecte, dar care și ajută comunitățile mici să se coaguleze și să fie expuse la persoane, evenimente și proiecte menite să îi deschidă oportunități, să îi transforme în cetățeni mai implicați și mai ales mai toleranți față de toate categoriile sociale. Am elaborat Cartea fetelor, un proiecte despre abuzurile fetelor, Ghidul Ilustrat al Comunismului, Ghidul Ilustrat al Elevului, am organizat expoziții și chiar un festival recurent (CivicOn). Am crezut și credem în continuare în capacitatea istoriei incomode, „tălmăcită” și prezentată adecvat, a gândirii critice și a artei de a sădi semințele civismului în tineri și nu numai.

În dificila perioadă pe care o traversăm nu ne-am oprit, ci simțim chiar că ne-am dublat eforturile. Monitorizăm dezinformarea din spațiul online, realizăm câteva podcasturi prin care încercăm atât să inspirăm (prin exemplele ale altor activiști), cât și să oferim informații de calitate. Creștem viitori lideri și dăm tinerilor o voce inedită, printr-un proiect editorial care combină texte ale acestora cu ilustrații și foto, Gen, revistă, dar mai ales promovează toleranța și drepturile omului.

Județ: Alba

Localitate: Alba Iulia