Alegeri Consiliul Economic și Social

Consiliul Economic şi Social este un organism cu rol consultativ în ceea ce privește stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale la nivel naţional şi este cheia pentru realizarea, promovarea şi dezvoltarea dialogului și a solidarităţii sociale. Membrii Consiliului au printre atribuții analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului și proiectele de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare. Tot membrii CES sunt responsabili și de semnalarea către Guvern și Parlament a unor fenomene sociale și economice care trebuie să ajungă pe agenda pentru a fi întâmpinate de propuneri de acte normative. Nu în ultimul rând, acest Consiliu are un rol activ în analizarea stărilor conflictuale la nivel național sau în sector și propun modalități pentru a le soluționa, conduce analize și studii privind realitatea economică și socială din România și contribuie la implementarea de strategii, programe și standarde în ceea ce privește dialogul social.

Este esențial să marcăm faptul că anul 2020 este cu atât mai important pentru societatea civilă cu cât este pentru prima dată când conducerea Comitetului Economic și Social ajunge, prin rotație, să fie asigurată de unul din cei 15 reprezentanți al sectorului în acest organism. Este un moment în care sectorul ONG din România are șansa de a demonstra din nou gradul ridicat de profesionalism și competențele sale la cel mai înalt nivel.

Regulament CES Rezultate finale CES
Sectiune: Organizații academice, profesionale, think-tank

Organizații academice, profesionale, think-tank

Cristian Hordilă
ASOCIATIA FESTIVALUL DE FILM TRANSILVANIA
ASOCIATIA FESTIVALUL DE FILM TRANSILVANIA
Sectiune: Organizații academice, profesionale, think-tank
Status candidat: Acceptat

Descriere:

Cristian Hordilă este candidatul Asociației Festivalul de Film Transilvania pentru funcția de membru al societății civile. Din 2011 este Managerul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și activează ca manager cultural pentru diferite proiecte și programe. A fost membru ales al comitetului director al European Film Promotion, cel mai mare organism de promovare a filmului din Europa. Acesta este și co-fondatorul Asociației Film si Cultură Urbană și inițiator a numeroase programe și proiecte europene sau naționale din sectorul cultural sau educațional. În martie 2020 a reușit să mobilizeze peste 150 de organizații din Cluj-Napoca, în cel mai mare parteneriat public-civil din România: Un Singur Cluj. Acestea au colaborat cu autoritățile în lupta cu pandemia și au reușit să sincronizeze resurse din mediul privat și civic și să le pună la dispoziția acestora.
Cristian crede că nu există nu se poate și că acolo unde există dorință și pasiune ceva bun urmează să se întâmple.

Informații generale

Funcție:

Președinte

Activitate profesională:

Cristian și-a început activitatea profesională în 2006 și în același an a participat prima dată, în calitate de voluntar la TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania. Din 2010 s-a alăturat organizației și a preluat coordonarea proiectelor culturale aflate în desfășurare. Din 2011, de când a devenit Managerul TIFF, a colaborat la diverse programe și proiecte naționale având ca scop promovarea filmului european. A coordonat timp de 3 ani, alături de parteneri din Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Croația, Lituania și Turcia, cel mai mare program de caravana de film din Estul Europei. A participa la numeroase conferințe, programe și proiecte care au vizat industria cinematografică și problemele cu care aceasta se confruntă (finanțare, exploatare și distribuție).
În 2013, la Cannes, a fost ales unul dintre cei 7 membri ai board-ului de conducere ai European Film Promotion, o alianță de compusă din 37 de organizații din 36 de țări care se ocupă cu acțiuni de promovare ale filmului si valorilor Europene. Tot în 2013 a făcut parte din grupul de lucru responsabil de digitalizarea arhivelor din Europa.
Cristian a colaborat cu numeroase administrații locale la dezvoltarea de strategii și acțiuni in sectorul cultural. Astfel prin acțiunile și programele asociației și cu sprijinul partenerilor a co-fondat festivaluri de film și muzică în Alba-Iulia, Tg. Mureș, Oradea și Chișinău.

Studii:

Am absolvit Colegiul Național Traian secția Matematică-Informatică, urmând apoi cursurile Facultății de Business din cadrul Universității Babeș-Bolyai, în urma cărora am devenit licențiat în Administrarea Afacerilor. Anul acesta am început studiile masterale, la Facultatea de Istorie și Filosofie, în cadrul aceleiași universități, specializarea Managementul Securității în Societatea Contemporană. Între anii 2012 – 2015 am participat la numeroase programe și conferințe europene dedicate sectorului cultural. Cele mai importante dintre acestea sunt SOFA - School of Film Agents și Workshop-urile Maia.

Q&A

Care sunt principalele obiective pe care ți le propui dacă vei obține un loc în Comitetul Economic și Social?

Consiliul Economic și Social trebuie să devină un organism activ, transparent și proactiv prin care societatea civilă să poată comunica și relaționa eficient cu Guvernul și Parlamentul.

Implementarea unor mecanisme digitale de comunicare și informare a societății civile astfel încât procesele consultative să fie rapide și eficiente.

O reprezentare constantă și clară a sectorului cultural cu scopul de a-l prioritiza în agenda publică alături de educație și sănătate.

Crearea unor grupuri de experți (think-tank) din rândul societății civile care acoperă diverse domenii de activitate si care pot ajuta la optimizarea politicilor publice sau pot propune parteneriate de tip public-civil sau public-privat.

Care considerați că ar trebui să fie cele mai importante puncte de pe agenda domeniului pentru care aplicați?

1. Implementarea unor mecanisme autentice și actuale în raport cu nevoile domeniilor culturale, profesionale si ale mediului academic.
2. O aliniere a politicilor publice cu cele europene pentru aceste domenii.
3. Susținerea și promovarea oricăror mecanisme legale (grupuri de lucru, consorții de asociații etc.) care pot sprijini reprezentanții acestor domenii în dialog cu Guvernul și Parlamentul.
4. Implementarea unei platforme digitale de consultare și comunicare cu societatea civilă pentru temele și proiectele la care sunt consultați.
4. Organizarea si cooptarea unor grupuri de experți (think-tank) care pot ajuta la optimizarea strategiilor si politicilor din aceste domenii.
5. Propunerea de proiecte de politici publice, din domeniile pentru care aplic, către Guvern si Parlament.

Care sunt cele mai relevante momente din experiența ta care te recomandă pentru a ocupa un loc in Comitetul Economic și Social?

1. Experiența de a conduce, în ultimii 9 ani, un consorțiu de organizații din domeniul cultural, care anual prin activitățile specifice (festivaluri, workshop-uri, reprezentare internațională etc.) participă activ dezvoltarea culturală a României. Din această poziție am avut șansa să colaborez cu instituții locale, județene, naționale si europene.
2. Experiența de a fi avut rol consultativ in numeroase proiecte de politici publice sau strategii locale in domeniul cultural.
3. Experiența de a colabora activ si constant cu sectorul privat dobândind astfel cunoștințe aprofundate despre modul de finanțare privat.
4. Experiența de a organiza primul parteneriat public-civil din perioada stării de urgență, din martie 2020. O structura care a adunat peste 150 de organizații non-profit din Cluj-Napoca si care a reușit să coordoneze achiziții de materiale si echipamente medicale, logistica și infrastructura necesară autorităților locale, în lupta cu pandemia.

Organizație

Numele organizației: ASOCIATIA FESTIVALUL DE FILM TRANSILVANIA

Scurta descriere:

Asociația Festivalul de Film Transilvania (AFFT) a fost fondată în 2015 și are ca scop susținerea tinerilor cineaști și promovarea cinematografiei românești și europene în rândurile cineaștilor și a publicului spectator. Obiectivul principal este de a organiza, anual, în bune condiții, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Asociația și-a asumat misiuni importante de promovare a operelor cinematografice româneşti şi europene, precum şi de educaţie a publicului şi a profesioniştilor din industria filmului. Prin activităţile pe care le desfăşoară în oraşe şi comunităţi variate din ţară, Asociaţia Festivalul de Film Transilvania implică un public larg, şi are un impact semnificativ atât cultural, social cât şi economic.

Asociația Festivalul de Film Transilvania (AFFT) a fost fondată în 2015 și are ca scop susținerea tinerilor cineaști și promovarea cinematografiei românești și europene în rândurile cineaștilor și a publicului spectator. Obiectivul principal este de a organiza, anual, în bune condiții, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Asociația și-a asumat misiuni importante de promovare a operelor cinematografice româneşti şi europene, precum şi de educaţie a publicului şi a profesioniştilor din industria filmului. Prin activităţile pe care le desfăşoară în oraşe şi comunităţi variate din ţară, Asociaţia Festivalul de Film Transilvania implică un public larg, şi are un impact semnificativ atât cultural, social cât şi economic.

Asociaţia se implică în organizarea unor proiecte culturale de anvergură şi cu un impact asupra unor colectivităţi cât mai numeroase şi variate. In cei șase ani de activitate, Asociaţia Festivalul de Film Transilvania a angrenat sute de mii spectatori la evenimentele sale şi a contribuit la promovarea filmului românesc şi european in rândul publicului autohton.

Activitățile AFFT cuprind organizarea de festivaluri de film; organizarea de seminarii și conferințe pe probleme de creație și producție pentru tinerii artiști interesați de film, audiovizual și media; formarea și educarea unei noi generații de spectatori pentru cinema; formarea la standarde europene ai profesioniştilor români din industria filmului.

Județ: Cluj

Localitate: Cluj-Napoca