Alegeri Consiliul Economic și Social
Consiliul Economic şi Social este un organism cu rol consultativ în ceea ce privește stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale la nivel naţional şi este cheia pentru realizarea, promovarea şi dezvoltarea dialogului și a solidarităţii sociale. Membrii Consiliului au printre atribuții analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului și proiectele de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare. Tot membrii CES sunt responsabili și de semnalarea către Guvern și Parlament a unor fenomene sociale și economice care trebuie să ajungă pe agenda pentru a fi întâmpinate de propuneri de acte normative. Nu în ultimul rând, acest Consiliu are un rol activ în analizarea stărilor conflictuale la nivel național sau în sector și propun modalități pentru a le soluționa, conduce analize și studii privind realitatea economică și socială din România și contribuie la implementarea de strategii, programe și standarde în ceea ce privește dialogul social.
Este esențial să marcăm faptul că anul 2020 este cu atât mai important pentru societatea civilă cu cât este pentru prima dată când conducerea Comitetului Economic și Social ajunge, prin rotație, să fie asigurată de unul din cei 15 reprezentanți al sectorului în acest organism. Este un moment în care sectorul ONG din România are șansa de a demonstra din nou gradul ridicat de profesionalism și competențele sale la cel mai înalt nivel.
Organizații din domeniul sănătate, educație și tineri
Descriere:
Ioana Grindean este Manager de Proiect la CEDP Step by Step.
Are o bogata experienta in comunicare si managementul organizatiilor. Este un sustinator al domeniului ONG si un militant activ pentru accesul fiecarui copil la educatie de calitate.
In prezent este coordonatorul activitatilor noastre de advocacy care au generat deja importante schimbari legislative in beneficiul educatiei timpurii si procesul continua.
O recomanda capacitatea de a mobiliza resurse si de a depune toate eforturile pentru ideplinirea obiectivelor organizatiei.
Cunoaste in detaliu mecanismele prin care o idee ajunge sa devina act normativ si cum ajung institutiile sa propuna politici publice coerente si concrete.
Funcție:
Manager ProiectActivitate profesională:
Ioana Grindean este de profesie jurnalist si a lucrat pe rand in media (Editura Cuvintul, Editura Romanul, Europa FM si Adevarul), in publicitate (GMP Advertising si Graffitti BBDO), administratia locala (Director de Comunicare si Integrare Europeana la Primaria Sectorului1, Bucuresti), administratia centrala (Director de cabinet la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Consilier la Ministerul Muncii), iar din 2017 este Manager de proiect la CEDP Step by Step unde coordoneaza activitatile de advocacy.
Studii:
Ioana Grindean a absolvit facultatea de Jurnalism a Univesitatii Bucuresti si are un Master in Politici Publice la SNSPA. A urmat studii post-universitare in Comunicare si Relatii Publice (SNSPA), Managementul si administrarea serviciilor publice (ASE), Relatii internationale (Institutul Diplomatic Roman) si Colegiul National de Aparare.
Care sunt principalele obiective pe care ți le propui dacă vei obține un loc în Comitetul Economic și Social?
Principalele obiective pe care mi le propun ca membru în Comitetul Economic și Social (CES) sunt:
- Contribuirea la crearea unui cadrul legislativ național care protejează și promovează drepturile fundamentale ale cetățenilor, in special dreptul constitutional la invatatura
- Monitorizarea procesului legislativ in domeniul educatiei copiilor si tinerilor astfel incat accesul fiecarui copil la educatie de calitate sa fie garantat
- Promovarea activității Comitetului Economic și Social
Care considerați că ar trebui să fie cele mai importante puncte de pe agenda domeniului pentru care aplicați?
In 2008, în calitate de Director de Marketing al postului de radio Europa FM, am dezvoltat și implementat prima campanie națională de donații prin SMS, pentru susținerea activității unui ONG.
In colaborare cu mediul neguvernamental am reusit introducerea în Codul Ocupațiilor din România (COR) a două profesii legate de atragerea de fonduri în România: Asistent atragere de fonduri (Cod COR 333914) și Manager atragere de fonduri (Cod COR 243222).
Dintre cele mai importante realizari ale echipei Step by Step din care cu onoare fac parte se numără generarea unor proiecte legislative: Legea 201/2018 care prevede finanțarea de la bugetul Ministerului Educației a serviciilor de educație timpurie, Legea 56/2019 care prevede trecerea treptată la obligativitatea grădiniței, Pl-x 198/2019, proiect de modificare a Codului Fiscal care prevede credit fiscal pentru servicii de educație timpurie și o serie de stimulente pentru companiile care investesc în educatie.
Care sunt cele mai relevante momente din experiența ta care te recomandă pentru a ocupa un loc in Comitetul Economic și Social?
In colaborare cu echipa de management a ANSVSA am elaborat "Norme metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan"
Am coordonat un grup de lucru format din ONG-uri si companii care a generat modificarea legii privind reducerea risipei alimentare, modificare care încurajeaza donarea de alimente de la producători și comercianți catre asociatii si organizatii și care ușureaza procesul de donare.
Numele organizației: Asociatia Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala
Scurta descriere:
Asociația Centrul Step by Step pentru Educație si Dezvoltare Profesională este cel mai important promotor al educației timpurii de calitate și face parte din Asociația Internațională Step by Step (ISSA), organizație neguvernamentală care dezvoltă programe în domeniul educației. Din 1994, în parteneriat cu Ministerul Educației, Centrul Step by Step implementează Alternativa Educațională Step by Step, aplicată în prezent în peste 320 de grădinițe și școli din 95 de localități.
Județ: Bucuresti
Localitate: Bucuresti