Alegeri Consiliul Economic și Social

Consiliul Economic şi Social este un organism cu rol consultativ în ceea ce privește stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale la nivel naţional şi este cheia pentru realizarea, promovarea şi dezvoltarea dialogului și a solidarităţii sociale. Membrii Consiliului au printre atribuții analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului și proiectele de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare. Tot membrii CES sunt responsabili și de semnalarea către Guvern și Parlament a unor fenomene sociale și economice care trebuie să ajungă pe agenda pentru a fi întâmpinate de propuneri de acte normative. Nu în ultimul rând, acest Consiliu are un rol activ în analizarea stărilor conflictuale la nivel național sau în sector și propun modalități pentru a le soluționa, conduce analize și studii privind realitatea economică și socială din România și contribuie la implementarea de strategii, programe și standarde în ceea ce privește dialogul social.

Este esențial să marcăm faptul că anul 2020 este cu atât mai important pentru societatea civilă cu cât este pentru prima dată când conducerea Comitetului Economic și Social ajunge, prin rotație, să fie asigurată de unul din cei 15 reprezentanți al sectorului în acest organism. Este un moment în care sectorul ONG din România are șansa de a demonstra din nou gradul ridicat de profesionalism și competențele sale la cel mai înalt nivel.

Regulament CES Rezultate finale CES
Sectiune: Organizații pentru protecţia drepturilor omului

Organizații pentru protecţia drepturilor omului

Adriana Radu / Cu susținerea Coaliției pentru Egalitate de Gen
Asociația SEXUL vs BARZA
Asociația SEXUL vs BARZA
Sectiune: Organizații pentru protecţia drepturilor omului
Status candidat: Acceptat

Descriere:

Adriana Radu, MPH, BA, Forbes 30 under 30 2020, TEDx Speaker 2016. Are două licențe de limbă și literatură la Université Lumière Lyon 2 și a absolvit un master în Sănătate Publică la Facultatea de Medicină din Berlin, cu sprijinul unei burse din partea Serviciului German de Schimb Academic. în 2015 a fost bursieră a Bundestagului, familiarizându-se cu lobby-ul la acest nivel; din 2016-2020 a primit training și finanțări de advocacy de la organizația Women Deliver; tot de atunci face parte din pool-ul de experți în promovarea sănătății al Medici fără Frontiere. În 2017, Adriana a fost lector invitat la Școala de Sănătate Publică Cluj, Universitatea Babeş-Bolyai, unde a ținut un curs de Promovare a sănătății, și de-a lungul timpului a scris pentru diferite publicații străine.

Adriana este regizoare și public speaker, realizând 120 de videoclipuri educative pe canalul de Youtube SEXUL vs BARZA.
Adriana vorbește fluent germană, franceză, engleză și are un bun nivel de spaniolă.

Informații generale

Funcție:

Președinte

Activitate profesională:

Adriana Radu a reprezentat zona de drepturi reproductive și sexuale din România la nivel internațional în ultimii 4 ani, ca vorbitoare la următoarele conferințe: WHO/Bundeszentrale für Gesundheitliche Aufklärung 2017 Berlin, International Planned Parenthood Federation European Network 2019 Tallinn, Women Deliver 2019 Vancouver, UNESCO 2020 Istanbul.

10/2012 – prezent Fondatoare/Președintă SEXUL vs BARZA
Cea mai populară platformă video online în limba română pe teme legate de feminism, sănătate reproductivă, educație sexuală: www.sexulvsbarza.ro. Youtube 115 000 Abonați. TikTok 200 000 urmăritori Coordonarea echipei, cercetare și scriere articole, scenariu și regie pentru 200 videoclipuri, îngrijit pagina web, comunicare, advocacy, organizare evenimente.

din 11/2017 Lector invitat Scoala de Sănătate Publică Cluj, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, Ro.

12/2013 – prezent Contribuitoare.
Publicări în Frankfurter Allgemeine Zeitung, Missy Magazin, Berliner Gazette, Vice Romania. Blogger la Adevărul.ro.

03/2015 – 07/2015 Bursieră internațională a Parlametului German, Bundestag, Berlin, Germ.

08/2013 – 10/2013 Internship Digi24 TV, București, Ro.
Reporter la două formate diferite: Ca-n filme și Bonton. 1 Reportaj difuzat ca main story.

05/2013 – 06/2013 Internship Centrul de consiliere drepturi reproductive, Pro Familie, Karlsruhe.

10/2011 – 07/2012 Asistentă de limbă (franceză, engleză, germană) La școala Pestalozzischule, Karlsruhe, Germ. Bursă programul Comenius, finanțat de Comisia Europeană.

Regie

01/2020 – 02/2020 Regie/Text Portret al artistei ca tânără influeceriță, Centrul Național al Dansului București,Ro.
06/2018 - 10/2020 Concept/Text Protejat/Neprotejat, Teatrul de Copii și Tineret Ariel, Tg. Mureș, Ro.
11/2018 – 01/2019 Internship regie Coming Society, Susanne Kennedy, Volksbühne, Berlin, Germ.
05/2018 – 09/2018 Internship regie Yes But NO, Yael Ronen, Gorki Theater, Berlin, Germ.

Studii:

Studii:
10/2015 – 09/2017 Master Sănătate Publică, Charité Universitätsmedizin, Berlin, De. Bursă DAAD .

09/2008 – 05/2011 Litere Franceze Moderne și Germanistică, Université Lumière Lyon 2, Lyon, Fr.
Licență: Licence Lettres Modernes Mention FLE.
Licență: Licence Langues, Littératures et Civilisations - Allemand.

Q&A

Care sunt principalele obiective pe care ți le propui dacă vei obține un loc în Comitetul Economic și Social?

- asigurarea respectării standardelor europene și internationale ale drepturilor omului în fiecare propunere legislativă;
- transparentizarea procesului legislativ prin comunicarea proiectelor legislative către ONG-urie din domeniul drepturilor omului
- autosesizarea CES în ceea ce priveste situația drepturilor omului, în special drepturile femeilor, drepturile minorităților, și drepturile sexuale și reproductive prin trimiterea de puncte de vedere și recomandari către autorități și instituții;
- semnalarea Guvernului sau Parlamentului cu privire la apariţia unor fenomene economice şi sociale care impun elaborarea unor noi acte normative în ceea ce privește drepturile omului, în special drepturile femeilor, drepturile minorităților și altor grupuri vulnerabile;
- motivarea responsabilă a avizelor negative și a obiecțiilor pentru a dezvolta discursul pentru drepturile omului în procesul consultativ legislativ.

Care considerați că ar trebui să fie cele mai importante puncte de pe agenda domeniului pentru care aplicați?

- abordarea integrată a analizei de gen în toate proiectele legislative, inclusiv în alocarea bugetară, conform art 4 lit.k din Legea 202/2002;
- drepturile femeilor, în special drepturile sexuale si reproductive și îmbunătățirea legislatiei, și aplicarea sa, în ceea ce privește violența de gen;
- drepturile minorităților sexuale si de gen;
- drepturile sociale si economice, inclusiv dreptul la un mediu curat.

Care sunt cele mai relevante momente din experiența ta care te recomandă pentru a ocupa un loc in Comitetul Economic și Social?

1. Awareness:
În 2013, am fondat SEXUL vs BARZA, devenită între timp cea mai populară platformă video online pentru educație privind drepturile femeilor, drepturile reproductive și sexuale. Canalele noastre de Youtube și TikTok au 300 000 de urmăritori și 40 milioane de vizionări pentru 200 videoclipuri publicate.

2. Advocacy:
În 2020, rezultatele a 2 cercetări proprii au fost incluse în Strategia Națională pentru Sănătate Reproductivă 2021-2024:
a) Cheltuim în RO 33 milioane de Euro/an pentru costuri medicale directe legate de nașteri nedorite, avorturi și cazuri noi de sifilis și HIV/SIDA la tineri între 15 și 24 de ani, în schimb educația sexuală la niv. național ar costa 1,8 milioane Euro/an (lucrarea mea de master în Sănătate Publică);
b)În intervalul 2014-2020, 36 din cele 153 de cabinet de planificare familial de stat au fost închise, și numai 2 din cele 117 rămase oferă contraceptive gratuite, reducând drastic drepturile reproductive (cercetare coordonată de mine).

Organizație

Numele organizației: Asociația SEXUL vs BARZA

Scurta descriere:

Asociația SEXUL vs BARZA, activă din 2013, are:
- cel mai mare public din România pe care l-am educat pe subiecte de sănătate reproductivă și sexuală, egalitate de gen și prevenția violenței, acumulând 300 000 de urmăritori și 40 de milioane de vizionări a 200 de videoclipuri pe canalele noastre de TikTok și Youtube.
- o colaborare cu Salvați Copiii România, prin care oferim consiliere online pe tema sănătății reproductive și emoționale la 1800 tineri/an, adică 150 persoane/lună, cât un cabinet de planificare familială de stat.
- expertiză și istorie în cercetare SHRH, cele mai recente pe impactul economic al educației sexuale în România și situația actuală a cabinetelor de planificare familială;
- parteneriate cheie, fiind membră Coaliția pentru Egalitate de Gen și CNC-FG;
- parteneriate media cu TikTok, Vice România și CSID.
- recunoaștere internațională - eforturile noastre au fost recunoscute internațional, și ne-am prezentat munca ca speakeri la conferințele de profil WHO/Bundeszentrale für Gesundheitliche Aufklärung 2017 Berlin, International Planned Parenthood Federation 2019 Tallinn, Women Deliver 2019 Vancouver, UNESCO 2020 Istanbul.

Județ: Calarasi

Localitate: Oltenita